Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]"Pobrana czy oryginał?"

Eftar

Głosowanie  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zmiana odnios?aby sukces?

• Tak
      14
    • Nie
      2
    • Nie mam zdania
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dziale Single Player najczęściej ludzie pytają o legalność gry. Oczywistym jest to, że tego nie sprawdzą za wyjątkiem sytuacji, gdzie trzeba głębiej opisać problem. - "Zgrałem cracka i wszystko się sypie." czy "Znalazłem cd-keya na necie, ale grę wywala". Sugeruję by wprowadzić zmianę nie w regulaminie ogólnym, ale lokalnym. Zmiana odnosiłaby się do zakładania tematów. Polegałaby na dodaniu informacji, że zakładający temat z góry potwierdza, przez założenie tematu, że posiada oryginał gry. - Takie oświadczenie jak posiadają strony dot. wieku i umowy, których nikt nie czyta. ;) Jeżeli okazałoby się, ze tak nie jest, to wtedy odpowiednio nagrodzić. Ten zabieg pozwoli nie nabijać postów, które zamiast pomóc irytują.

@edycja

Jest ankieta. Jeżeli nie działa, to proszę o kontakt.

Opublikowano

Podoba mi się pomysł, ale jest jedno kluczowe ale...

Jak przekonasz do potwierdzenia, zakładającego temat?

Opublikowano

Samo założenie tematu ma być tym potwierdzeniem. Wiem, że to trochę naciągane, ale pozwoli nam ograniczyć, nie oszukujmy się, spam.

Np.:

Punkt XX w regulaminie lokalnym) Zakładający temat przez jego założenie potwierdza, że posiada oryginalną wersję gry. Próba oszustwa użytkowników forum wiąże się z karą, t.j. "piractwo", o której mowa w tabeli kar regulaminu lokalnego działu Single Player.

Oczywiście zawsze możemy wspólnie coś wymyślić.

Opublikowano

Nie trzeba przekonywać.. odświeżyć regulamin lokalny, dodając punkt i informując userów..

Obowiązek - kto się nie zastosuje to kara.

@Tak

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Nie trzeba przekonywać.. odświeżyć regulamin lokalny, dodając punkt i informując userów..

Obowiązek - kto się nie zastosuje to kara.

@Tak

W kwestii kary właśnie, trzeba przedyskutować sprawę. ;)

Opublikowano

Tak, wiadomo niektórzy rozumieją ten pkt:

1. Zakazuje się rozpowszechniania piractwa w każdej formie. Dotyczy to:
a. wskazywania źródeł w celu pozyskania nielegalnego oprogramowania,
b. przekazywanie nielegalnie pozyskanego oprogramowania,
c. podawania seriali, cracków etc.,
d. udzielania informacji pozwalających korzystać w sposób nielegalny z oprogramowania.
2. Zakazuje się zadawania pytań o sposoby pozyskania rzeczy wskazanych w pkt 1.
3. Zakazuje się przywłaszczania/łamania praw autorskic

Nie wiedzą że nie mogą pytać o piractwo itp. i poprostu myślą że użytkownicy pomogą im.

T

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

Oryginalna czy piracka wersja sugestii?

@top

Jestem na tak ale pod warunkiem że będzie coś takiego:

"Drogi użytkowniku, zanim napiszesz temat, napisz nam czy gra jest legalna czy pobrana aby łatwiej określić Twój problem.

Tak

Nie"

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat, bo wpadłem na pewien pomysł.

Co wy na to, by w tagach do tematu dodawać platformy Steam, Uplay oraz Origin? To by miało na celu.

1: Brak tagu = Pirat, choć nie koniecznie. Bo są gry co nie wymagają też platform tych.

2: Pozwoli to łatwiej ocenić skalę problemu.

I teraz pytanie... Jak karać za brak tych informacji? Jak za spam czy jak za piractwo?

Nie zapomniałem o tym pomyśle, tylko ciężko myślę nad nim.

Opublikowano

Odświeżam temat, bo wpadłem na pewien pomysł.

Co wy na to, by w tagach do tematu dodawać platformy Steam, Uplay oraz Origin? To by miało na celu.

1: Brak tagu = Pirat, choć nie koniecznie. Bo są gry co nie wymagają też platform tych.

2: Pozwoli to łatwiej ocenić skalę problemu.

I teraz pytanie... Jak karać za brak tych informacji? Jak za spam czy jak za piractwo?

Nie zapomniałem o tym pomyśle, tylko ciężko myślę nad nim.

Ja myślę że dobrze by było normalnie 5% a nie jak za piractwo bo userzy musieli by coś na prawdę gorszego zrobić.

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Nie można po prostu do chuja nie pytać się czy to oryginał czy pirat?

To wymyśl coś, żeby ludzie mówili odrazu czy mają oryginał czy pirata. :) Albo przekonaj administracje, do usunięcia punktu o piractwie z regulaminu. (Miszyn Imposibol)

Opublikowano

Po prostu sie nie pytajcie o to czy mają pirata czy nie i będzie po sprawie. Przecież administracja nic nie zrobi wam za to, że nie pytacie się "oryginał czy pirat?"

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

W zwyczaju forumowym jest, że piratom po prostu nie pomagamy ;) jeśli ktoś ma problem innej natury niż związany z oryginalnością kopii gry to nie widzę problemu, żeby pomóc komuś ;)

EXPmIpC.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...